Pàgina web disponible només de manera limitada
Si us plau, activi les cookies per utilitzar la pàgina web en tota la seva extensió

Suïssa, referència mundial de producció formatgera sostenible

Els formatges suïssos, un model a seguir en el Dia de la Gastronomia Sostenible

La tradició formatgera helvètica, gràcies a la producció responsable, ajuda al

manteniment de l'entorn

Suïssa, referència mundial de producció formatgera sostenible

Barcelona, ​​juny de 2020.- Suïssa és líder mundial indiscutible en sostenibilitat, i així ho confirmen prestigiosos estudis internacionals com l'Environmental Performance Index (Índex d'Acompliment Mediambiental), que mesura l'acompliment ambiental de les polítiques d'un país, i en el qual Suïssa ocupa el primer lloc amb 87.42 punts.

Un exemple claríssim d'aquestes pràctiques sostenibles de país alpí és, sens dubte, el sector formatger, que es preocupa des de fa centenars d'anys per mantenir un món tradicional propi basat en el respecte a l'entorn, els animals i la producció responsable. Així, gràcies a aquest model sostenible es garanteix el manteniment de les praderies de les valls i les muntanyes suïsses.

Respecte a l'entorn i als animals

El pasturatge de les vaques lleteres suïsses, que és obligatori en aquest país, és importantíssim en el desenvolupament de la flora dels prats, perquè els seus excrements enriqueixen el sòl de forma natural i es garanteix així el desenvolupament de certes varietats de plantes. A més, permet també que el bestiar es mogui lliurement i segueixi el comportament del ramat adequat a l'espècie, la qual cosa afavoreix la longevitat i la fertilitat.

Cal destacar també que una gran part de les praderies suïsses només és apta per a pastar amb bestiar i no per a l'agricultura, així que el pasturatge de les vaques evita que aquests terrenys pereixin i per tant garanteix, des de temps immemorials, la no desertització de les zones alpines.

Producció responsable de tradició centenària

Des de sempre, la producció dels formatges suïssos s'ha caracteritzat per la seva responsabilitat social i amb el medi ambient, seguint model d'economia circular. Per tant, el seu objectiu és que el valor d'aquests productes es mantingui en l'economia durant el major temps possible, i que es redueixi la generació de residus. Així, per exemple, i en el cas dels formatges suïssos, el sèrum de la llet es reutilitza per alimentar els porcs i a la ramaderia. A més, les formatgeries són també altament responsables en la gestió de les seves aigües residuals, que són sotmeses a minuciosos tractaments.

 

D'altra banda, la producció responsable també va associada a el respecte per la salut dels consumidors: els mestres formatgers no utilitzen additius, conservants, colorants ni potenciadors de sabor en els seus productes. I és que el sector formatger suís va decidir en 2002 adherir-se voluntàriament a l'anomenada Declaració Voluntària de Renúncia i es compromet així a no utilitzar colorants produïts artificialment ni diversos conservants. Des de llavors, una gran majoria de formatgers suïssos han renovat aquest codi cada tres anys.

Salut, naturalitat i compromís en el producte final

En definitiva, tot el procés per elaborar qualsevol peça de formatge suís (com Le Gruyère AOP, Emmentaler AOP, Appenzeller® o Tête de Moine AOP, L'Etivaz AOP, Sbrinz AOP o Vacherin Fribourgeois AOP) comporta el respecte pels animals i el medi ambient a més d'una producció socialment responsable garant de les tradicions més ancestrals i especialment respectuosa per la salut del client final. En optar per l'elecció del formatge suís, els consumidors expressen la seva solidaritat amb aquest minuciós savoir-faire i a canvi se'ls garanteix un formatge sa, cent per cent natural, artesà i compromès amb el medi ambient i el benestar de les persones.

enrere

Galetes d'aquesta pàgina: El nostre lloc web fa servir galetes perquè els nostres socis puguin reconèixer i comprendre com fer ús del nostre lloc web. En visitar el nostre lloc web, reconeixeu que esteu d'acord amb com fem servir les galetes. Més informació.