Pàgina web disponible només de manera limitada
Si us plau, activi les cookies per utilitzar la pàgina web en tota la seva extensió

Le Gruyère d’Alpage AOP i L’Etivaz AOP, formatges molt exclusius que tenen gust d'alta muntanya

Le Gruyère d’Alpage AOP i L’Etivaz AOP, formatges molt exclusius que tenen gust d'alta muntanya

Barcelona, abril de 2022- Le Gruyère d’Alpage AOP i L’Etivaz AOP són formatges sinònims d'alta muntanya, exclusivitat, tradició i qualitat premium.

Aquestes preuades delicatessen no podrien elaborar-se sense la tradició suïssa de l’Alpage, o l'ascens de les vaques, amb l'inici de l'estiu, a les zones més altes de les muntanyes. Allí, i després del desglaç, les vaques pasten lliurement, s'alimenten de les herbes fresques d'alta muntanya i beuen aigües molt pures. El resultat és una llet d'altíssima qualitat que s'empra en les formatgeries familiars situades als voltants dels prats i que elaboren el formatge com antany, seguint mètodes cent per cent artesanals.

 

Els coneixem millor?

 

Le Gruyère d’Alpage AOP és un formatge cent per cent suís i sense forats, que porta produint-se de manera artesanal, segons una recepta que s'ha transmès de generació en generació des de l'any 1115. Aquest formatge de sabor intens, molt de caràcter i un particular color groc, és molt cobejat a tot el món perquè s'elabora només durant els mesos d'estiu a 60 granges alpines situades entre els 1.000 i els 2.500 metres d'altitud. Per part seva, L’Etivaz AOP és un formatge igualment exclusiu, ja que únicament s'elabora del 10 de maig al 10 d'octubre en les zones més altes dels Alps, a més de 1.000 metres d'altura. En aquests prats assolellats, les vaques lleteres pasturen lliurement entre flors i els mestres formatgers, en petites formatgeries (no més de 130), elaboren cada peça. Per aconseguir aquesta exquisidesa, el bestiar es trasllada muntanya amunt pels bucòlics camins situats al cantó de Vaud. L’Etivaz AOP es distingeix pel seu sabor ric en aromes, lleugerament afruitat i amb un toc a nou

 

Per part seva, L’Etivaz AOP és un formatge igualment exclusiu, ja que únicament s'elabora del 10 de maig al 10 d'octubre en les zones més altes dels Alps, a més de 1.000 metres d'altura. En aquests prats assolellats, les vaques lleteres pasturen lliurement entre flors i els mestres formatgers, en petites formatgeries (no més de 130), elaboren cada peça. Per aconseguir aquesta exquisidesa, el bestiar es trasllada muntanya amunt pels bucòlics camins situats al cantó de Vaud. L’Etivaz AOP es distingeix pel seu sabor ric en aromes, lleugerament afruitat i amb un toc a nou.

 

Algunes curiositats.

 

Per conèixer millor la importància que té aquest costum de pujar les vaques a prats d'alta muntanya, cal visitar el poble de Estavannens, al cantó de Friburg, on des de 1956 se celebra la ja tradicional festa de la Poya. Aquest gran esdeveniment té lloc una vegada cada dècada -l'última va ser al 2013 i a principis de maig- i es conjuguen tradició, música i ganes de passar-ho bé. Així, una multitud acompanya les vaques, que van guarnides amb flors i campanes, en el seu ascens de deu quilòmetres des de l'estació de Estavannens; i els pastors vesteixen el vestit tradicional del cantó de Friburg. A dalt, se celebra un pícnic, missa i música per gaudir d'aquesta ancestral tradició.

Article secció + tema
enrere

Galetes d'aquesta pàgina: El nostre lloc web fa servir galetes perquè els nostres socis puguin reconèixer i comprendre com fer ús del nostre lloc web. En visitar el nostre lloc web, reconeixeu que esteu d'acord amb com fem servir les galetes. Més informació.