Le Gruyère d’Alpage AOP, el formatge que fa gust d'alta muntanya
Aquesta delicatessen suïssa, exclusiva i de producció limitada, s'elabora només durant els mesos d'estiu en 60 granges alpines situades entre els 1.000 i els 2.500 metres d'altitud. Com indica el seu nom, aquesta varietat neix de la tradició ancestral suïssa del Alpage o l'ascens de les vaques a l'estiu a les zones més elevades de les muntanyes alpines.
Le Gruyère d’Alpage AOP, el formatge que fa gust d'alta muntanya


Barcelona, juny 2021- Le Gruyère d’Alpage AOP és sinònim d'alta muntanya, exclusivitat, tradició i alta qualitat. I és que aquest formatge cent per cent suís i sense forats, porta produint-se de manera artesanal seguint una recepta que s'ha transmès de generació en generació des de l'any 1115. De molt de caràcter i intens color groc, aquesta cobejada varietat alpina es caracteritza per ser de producció limitada, i el seu particular sabor intens es deu a les riques pastures d'alta muntanya dels quals s'alimenta el bestiar.
El Alpage, una tradició centenària
Aquesta preuada delicatessen no podria entendre's sense la tradició suïssa del Alpage, o l'ascens del bestiar, amb l'inici de l'estiu, a les zones més altes de les muntanyes. Allí, i després del desglaç, les vaques pasturen lliurement, s'alimenten de les herbes fresques d'alta muntanya i beuen les seves aigües cristal·lines, produint així una llet d'altíssima qualitat que s'empra en les formatgeries familiars situades en els voltants dels prats i que elaboren el formatge com antany, seguint mètodes cent per cent artesanals.
La festa de la Puja
Encara que en castellà soni de broma, així és com es denomina una de les festes populars més peculiars d'Europa. I és que hi ha un poblet anomenat Estavannens, en el cantó de Friburg, on des de 1956 se celebra la ja tradicional festa de la Puja, com a homenatge al 75 aniversari de la cançó que porta el mateix nom, basada en un poema de Etienne Fragnière i que exaltava la pujada de les vaques a les pastures i els paisatges al seu pas. Aquesta gran festa se celebra una vegada cada dècada -l'última va ser en 2013- i en ella es conjuguen tradició, música i ganes de passar-ho bé. Així, una multitud acompanya a les vaques, que van abillades amb flors i campanes, en el seu ascens de deu quilòmetres des de l'estació de Estavannens, i els pastors vesteixen el vestit tradicional del cantó de Friburg.