Pàgina web disponible només de manera limitada
Si us plau, activi les cookies per utilitzar la pàgina web en tota la seva extensió

La qualitat de vida de les vaques lleteres suïsses, el secret dels seus formatges

Les vaques pasturen en llibertat i s'alimenten fonamentalment de flors i

herbes de muntanyes i altiplans

El resultat és una llet d'altíssima qualitat que és la base per a elaborar les delicioses varietats de formatges suïssos

La qualitat de vida de les vaques lleteres suïsses, el secret dels seus formatges

Barcelona, setembre de 2020.- Suïssa, país líder en sostenibilitat i benestar animal segons l'Índex d'Acompliment Mediambiental, és també referència mundial en quant a producció i tradició formatgera. I es que la cura de les vaques lleteres és fonamental en la cultura d'aquest país, fet que garanteix la qualitat de la llet crua amb la qual s'elaboren les diferents varietats de formatges suïssos. Així, l'alimentació natural i el pasturatge en llibertat són claus per a garantir la qualitat de vida d'aquests animals.

Les pastures de muntanyes i altiplans, l'aliment fonamental de les vaques suïsses

A Suïssa existeixen estrictes controls que regulen la qualitat i l'origen dels aliments i de la seva matèria primera. En el cas dels formatges, la llet és l'ingredient principal, per això, el bestiar rep una cura respectuosa. Un dels aspectes més destacables és que les vaques lleteres suïsses pasturen en llibertat en extensos prats, és la seva forma natural d'alimentar-se. D'aquesta manera es respecta el comportament propi del ramat, la qual cosa és molt positiva per a la longevitat i la fertilitat d'aquests animals. Els ramaders procuren sempre que l'alimentació del bestiar estigui composta per herbes i flors de les pastures a l'estiu i fenc a l'hivern, la qual cosa influeix en la llet i, en conseqüència, en el formatge, el color del qual varia segons l'època de l'any (sent blanc ivori a l'hivern i groc clar a l'estiu donada la major presència de flors). A més, les vaques s'alimenten en els voltants de les granges, que no poden situar-se lluny de les formatgeries amb l'objectiu de preservar la qualitat de la llet. També cal destacar que per a la producció de formatge de llet crua no s'afegeix cap ensitjament o farratge que s'hagi conservat mitjançant un procés de fermentació.

Suïssa és un país de pastures i per a la seva conservació juga un paper molt important l'activitat de pasturatge, que contribueix a això de manera considerable. Així, gran part de les  prades suïsses només son aptes per a pasturar amb el bestiar i no per a l'agricultura, amb el que s'evita que aquests terrenys pereixin i es garanteix la no desertització de les zones alpines.

El resultat: Formatges d'altíssima qualitat i sabor insuperable

La conseqüència de la preocupació pel tracte i l'alimentació del bestiar és una llet de qualitat excel·lent, que es tradueix en uns formatges d'altíssim nivell, naturals i amb textures, sabors i matisos únics. A més, aquests aliments estan exempts de gluten, ja que les vaques no mengen cap aliment que pugui contenir aquesta proteïna i tampoc contenen lactosa, la qual cosa els converteix en aptes per a tots els paladars.

Cal destacar també que les varietats helvètiques més conegudes a Espanya són: Le Gruyère AOP, Tête de Moine AOP, Emmentaler AOP, L’Etivaz AOP, Sbrinz AOP i Vacherin Fribourgeois AOP i Appenzeller.

enrere

Galetes d'aquesta pàgina: El nostre lloc web fa servir galetes perquè els nostres socis puguin reconèixer i comprendre com fer ús del nostre lloc web. En visitar el nostre lloc web, reconeixeu que esteu d'acord amb com fem servir les galetes. Més informació.