Pàgina web disponible només de manera limitada
Si us plau, activi les cookies per utilitzar la pàgina web en tota la seva extensió

Guia pràctica per a convertir-te en un expert tastador de formatges suïssos

Si sempre has volgut convertir-te en un especialista en formatges (durs i semidurs) i diferenciar els seus sabors i aromes, Formatges de Suïssa et dóna les claus.

Guia pràctica per a convertir-te en un expert tastador de formatges suïssos

Barcelona, febrer 2021 – Sabor i aroma són dos factors fonamentals que, sens dubte, tenim en compte a l'hora de decidir-nos per un formatge o altre. Però, a més, quan ens asseiem a la taula, són molts els que gaudeixen mentre destaquen els matisos i els records que evoquen, sobretot si tenim convidats. Perquè, a més, a cada persona, formatges com Le Gruyère AOP, Emmentaler AOP, Appenzeller® o Tête de Moine AOP li recorden a mil i un aromes diferents. 

I és que, segons Agroscope (Centre d'Excel·lència de la Confederació Suïssa per a la Recerca Agrícola), l'aroma característica d'un tipus de formatge és una mescla complexa de compostos químics amb efecte sobre el gust i l'olfacte que es desenvolupa durant l'elaboració del formatge. Els bacteris són els principals responsables de la formació de l'aroma. La temperatura, la humitat i la sal també són determinants per a què els formatges desprenguin una aroma o un altre. 

L'organisme suís ha elaborat una roda de sabors que permet descriure l'olor i l'aroma de formatges durs i semidurs com Le Gruyère AOP, Emmentaler AOP, Appenzeller® o Tête de Moine AOP de la forma més objectiva possible. Així, determina que existeixen vuit famílies principals en quant a olor i dins d'elles, subgrups. Si vols convertir-te en un veritable expert en el tast de formatges suïssos i sorprendre els teus convidats, pren nota. 

1. Llet. És una de les aromes més evidents, ja que és el component principal dels formatges suïssos. Lactis frescos, escalfats, agres o escorça de formatge són les principals aromes. Per això, no és estrany que apareguin olors de llet, mantega fresca o iogurt. 

2. Vegetals. Si ets capaç de captar aromes generals com gespa, vegetals bullits, all i llenya, segur que també reconeixeràs aromes de patata, coliflor, api, all, ceba o fenc en els formatges suïssos durs i semidurs. 

3. Flors. Formatges com Le Gruyère AOP, Emmentaler AOP, Appenzeller® o Tête de Moine AOP fan olor de mel i flors. Potser et recorden a mel de flors, rosa o violeta. No en va, les vaques suïsses pasturen en llibertat i s'alimenten únicament d'herba i fenc. 

4. Fruita. No estaràs equivocat si en tastar un formatge suís dur o semidur et venen reminiscències de llavors seques, fruites cítriques i exòtiques o amb ossos o llavors. Avellana, nou, castanya, ametlla pelada, taronja, llimona, plàtan, pinya, poma o oli d'oliva són alguns exemples. 

5. Marró. Encara que fer olor d'un color pot semblar estrany, en aquesta categoria s'inclouen caramel, vainilla, llavors torrades, altres torrats i allò que recordi a una cosa cremada. Això es tradueix en fumats, pa torrat, ametlla torrada, avellana torrada, caramel, toffee o vainilla. 

6. Animal. Segur que, si als teus amics o família els dius que els formatges suïssos durs i semidurs et transporten a carn, a quall o a vaquer, i, en concret, a cuir, suor, fem o brou de carn, els deixaràs amb la boca oberta. Però tindràs raó. 

7. Espècies. Espècies com la menta, el pebre, la nou moscada o el clau vindran als teus sentits quan tastis formatges suïssos. 

8. Altres. Finalment, hi ha unes certes olors, i tan variades, com a sopa, goma o floridura que també desprenen els formatges com Le Gruyère AOP, Emmentaler AOP, Appenzeller® o Tête de Moine AOP, segons la roda d'aromes d’Agroscope. Si ets capaç de captar-los, ja seràs tot un especialista. 

Enllaç a l'estudi de Agroscope sobre la Roda Aromàtica per a formatges suïssos durs i semidurs:  

www.agroscope.admin.ch/agroscope/en/home/topics/food/sensory-analysis/milchprodukte--kaese/aromarad-kaese-und-milchprodukte.html 

 

enrere

Galetes d'aquesta pàgina: El nostre lloc web fa servir galetes perquè els nostres socis puguin reconèixer i comprendre com fer ús del nostre lloc web. En visitar el nostre lloc web, reconeixeu que esteu d'acord amb com fem servir les galetes. Més informació.