Pàgina web disponible només de manera limitada
Si us plau, activi les cookies per utilitzar la pàgina web en tota la seva extensió

El segell Tête de Moine AOP celebra 20 anys amb el llançament d'un llibre que repassa la seva història

Nascut en la suïssa abadia de Bellelay, van ser els monjos els que van donar origen a la seva manera de consumir-ho fa vuit segles: raspant-ho fins a obtenir unes petites flors. Ara es compleixen els 20 anys des que li va ser atorgat a aquest mític del segell de qualitat AOP i per a celebrar-lo, es presenta el llibre L'univers del Tête de Moine AOP, que fa un repàs per tota la seva apassionant història.

El segell Tête de Moine AOP celebra 20 anys amb el llançament d'un llibre que repassa la seva història

Barcelona, maig 2021 – Tête de Moine AOP està d'aniversari. Celebra que fa 20 anys li va ser atorgat el segell de qualitat AOP (Appellation d'Origini Protégée), que garanteix els més alts estàndards d'origen, procediment i qualitat, a aquest mític formatge. No obstant això, la seva història es remunta a més de vuit segles enrere. Escrits de l'any 1292 donen fe que el formatge que elaboraven els monjos de l'abadia de Bellelay havia adquirit tal reputació que s'utilitzava com a moneda de canvi. Va ser més tard, durant la Revolució Francesa, quan el conegut com a formatge de Bellelay va passar a denominar-se amb el nom de Tête de Moine que ja li ha fet inconfusible.

Van ser, precisament, els monjos de Bellelay els qui van iniciar la tradició de raspar el formatge amb una navalla, en lloc de servir-lo tallat en rodanxes o tacs. Segons compte la llegenda, ho feien per a no deixar rastre de les seves escapades al rebost a la meitat de la nit, i, en comptes de tallar el formatge, el raspaven perquè es notés menys que havia decrescut. De manera casual, es van adonar que el seu sabor i aroma millorava notablement raspant-ho i no tallant-ho, gràcies a que una major superfície del formatge entra en contacte amb l'oxigen. Durant segles, el Tête de Moine AOP es va continuar raspant amb una navalla o un ganivet fins que, en 1982, de la mà de l'inventor Nicolas Crevoisier, va néixer la girolle, un petit utensili que permet tallar el formatge amb major facilitat i obtenir unes petites i atractives flors que recorden a la flor del clavell.

Tota aquesta apassionant història, així com les característiques que fan únic aquest formatge es recullen en el llibre L'univers del Tête de Moine AOP amb el qual celebra els vint anys que ha complert en aquest segell de qualitat. Així, el llibre no passa per alt característiques que defineixen aquest formatge, com el fet que es produeixi en menys de deu formatgeries de les regions muntanyenques del Jura i Jura de Berna, estigui elaborat amb llet crua de vaques alimentades amb pastura i fenc i sense additius, sigui ric en proteïnes i minerals, i no contingui glútens ni lactosa. En aquest volum especial participen, entre altres figures mundials, el cuiner espanyol estrella Michelin Iván Domínguez, amo del restaurant Nedo. Per al xef, el Tête de Moine AOP és un formatge molt versàtil i amb un sabor molt marcat, que marida perfectament amb pasta, és ideal Formatges de Suïssa www.quesosdesuiza.es per a alguna salsa o com a acompanyament a algun peix gras. No obstant això, és de l'opinió que els formatges i, per descomptat, el Tête de Moine AOP, són productes acabats i que no és necessari que els fem res o els modifiquem, ja que de manera natural és perfecte.

Aspectes com la qualitat, durabilitat i traçabilitat han permès posicionar el Tête de Moine AOP en el mercat. Així, en aquests vint anys, aquest formatge ha augmentat les seves vendes fins a aconseguir prop de 2.700 tones anuals, i les exportacions gairebé s'han triplicat a més de 1.700 tones a l'any. El sector genera gairebé noranta milions de francs en facturació, gairebé la meitat en la zona geogràfica on es produeix, i d'ell es beneficien tots els actors de la cadena de valor, ja que només en aquesta zona rural suïssa ocupa a gairebé 400 persones. El Tête de Moine AOP és, per tant, part integrant i determinant del teixit econòmic d'aquesta regió suïssa.

El respecte pel medi ambient sempre ha estat una de les màximes que han regit el Tête de Moine AOP, amb estàndards superiors als exigits en termes de sostenibilitat; en particular amb el pasturatge obligatori de bestiar, l'ús de farratges, el manteniment de l'agricultura familiar a escala humana i l'ús d'energies renovables. L'objectiu és continuar creixent de manera sostenible mantenint un alt valor afegit per a tots socis en el sector, conservant una alta qualitat i protegint el producte.

enrere

Galetes d'aquesta pàgina: El nostre lloc web fa servir galetes perquè els nostres socis puguin reconèixer i comprendre com fer ús del nostre lloc web. En visitar el nostre lloc web, reconeixeu que esteu d'acord amb com fem servir les galetes. Més informació.