Pàgina web disponible només de manera limitada
Si us plau, activi les cookies per utilitzar la pàgina web en tota la seva extensió

Comença la temporada de l'Alpage a Suïssa

Els formatges d'Alpage s'elaboren exclusivament en alta muntanya

en els mesos d'estiu

Al país helvètic es preserven les tradicions de pasturatge més ancestrals

Comença la temporada de l'Alpage a Suïssa

Barcelona, ​​maig de 2020.- Suïssa és país de referència de la cultura formatgera artesana, basada en la preservació de mètodes d'elaboració centenaris i de les pastures alpins, segons les antigues tradicions de pasturatge.

Un símbol d'aquesta cultura que segueix viva són els formatges d'Alpage, una tradició que consisteix que el bestiar pugi a pasturar a les zones més altes de les muntanyes i elaborar allí els formatges. Això succeeix durant els mesos d'estiu a petites formatgeries que segueixen les receptes de sempre i la producció és molt limitada, el que converteix a aquestes varietats de formatge suís en especialitats molt cobejades.

Alpage: Mètodes ancestrals i ramaderia sostenible per uns formatges únics

En els paratges alpins més idíl·lics, i entre 1.000 i 2.500 metres d'altitud, s'elaboren aquestes autèntiques delicatessens suïsses. Aquí, i després del desglaç, les vaques pasturen lliurement, s'alimenten de les herbes fresques d'alta muntanya i beuen les seves aigües cristal·lines, produint així una llet d'altíssima qualitat que s'empra en les formatgeries situades als voltants dels prats. Allà, els mestres formatgers escalfen la llet fresca del mateix dia en grans calders de coure sobre foc alimentat amb fusta de bosc, tal com es porta fent des de fa segles, i posteriorment elaboren el formatge amb el mim, la dedicació i la minuciositat que requereix cada peça.

La preservació de les pastures està plenament garantida a Suïssa gràcies a una llarga tradició que s'ha perpetuat al llarg dels segles pel que fa a la pastura de bestiar. Així, aquests mètodes eviten la desertització de les zones alpines, ja que aquestes no són aptes per a l'agricultura i d'una altra manera moririen.

El Désalpe, tradició suïssa en estat pur

La festa del Désalpe és una de les celebracions més típiques i esperades de país alpí. Amb l'arribada de la tardor, les vaques tornen a les valls per passar l'hivern. Així, els pastors reuneixen als seus ramats, es vesteixen amb vestits tradicionals i inicien el descens. Les vaques s'engalanen amb corones de dàlies, crisantems, rododendres i branques d'avet i inicien el cerimonial camí de tornada a casa. La celebració del Désalpe és un impressionant espectacle de llum, color i natura, tot sota l'incomparable marc dels increïbles paisatges suïssos.

Alguns exemples de varietats alpines:

  • Le Gruyère d'Alpage AOP: S'elabora en unes 60 formatgeries d'alta muntanya i la seva mida és lleugerament més petit que fa a Le Gruyère AOP Clàssic. De sabor intens i molt caràcter, madura durant un període de 18 a 24 mesos.
  • L'Etivaz AOP: De sabor especiat, aromàtic i afruitat. La seva textura i color perfeccionen durant la maduració natural de fins a dos anys de durada.
  • Vacherin Fribourgeois d'Alpage AOP: D'aromes complexos i refinats i procedent dels Pre-Alps de Friburg, aquesta deliciosa varietat d'alta muntanya madura de 12 a 25 setmanes.
  • Sbrinz d'Alpage AOP: Considerat un dels més antics de Suïssa, el seu període d'envelliment d'almenys 30 mesos fa que el Sbrinz d'Alpage AOP sigui deliciosament delicat i molt fàcil de digerir.

En resum, els formatges d'Alpage respiren la més pura artesania, tradició i naturalitat suïsses en tot el seu procés d'elaboració i representen una cultura formatgera d'altíssima qualitat reconeguda a tot el món i basada en una llarga tradició pel que fa a sostenibilitat i preservació de l'entorn. Així, gràcies a l'alimentació de la ramaderia a força de pastures naturals, l'ús de llet crua, els mètodes d'elaboració de sempre i un context idíl·lic s'aconsegueixen aquestes preuades varietats alpines.

 

enrere

Galetes d'aquesta pàgina: El nostre lloc web fa servir galetes perquè els nostres socis puguin reconèixer i comprendre com fer ús del nostre lloc web. En visitar el nostre lloc web, reconeixeu que esteu d'acord amb com fem servir les galetes. Més informació.