Pàgina web disponible només de manera limitada
Si us plau, activi les cookies per utilitzar la pàgina web en tota la seva extensió

8 motius que fa de Le Gruyère AOP una varietat única en el món

Així és Le Gruyère AOP, un dels formatges més reconeguts en el món. Però quins són els motius que fan d'aquest formatge una varietat tan especial?

 

8 motius que fa de Le Gruyère AOP una varietat única al món

8 motius que fan de Le Gruyère AOP una varietat única al món

Procedent de la Suïssa occidental, l'autèntic Gruyère s'elabora des de 1115 amb llet crua de vaques que s'alimenten exclusivament de pastures suïsses i fenc.

Amb una curació d'entre 6 i 9 mesos en la seva varietat Clàssica, no conté conservants, potenciadors de sabor, colorants ni OGM. Sense gluten i sense lactosa.

Autèntic, inimitable i elaborat fa centenars d'anys. Així és Le Gruyère AOP, un dels formatges més reconeguts al món. Però quins són els motius que fan d'aquest formatge una varietat tan especial?   

 

1. L'autenticitat

És l'autèntic suís, originari de la regió de Gruyère, a la Suïssa occidental. I és que, entre altres factors, aquest formatge deu la seva aroma i sabor a la flora autòctona de les pastures que mengen les vaques d'aquesta zona, de les quals procedeix la llet crua d'altíssima qualitat amb la qual s'elabora.

 

2. La tradició

Le Gruyère AOP és el mateix formatge avui i al s.XII. I és que la recepta exacta per a elaborar-ho de forma cent per cent artesanal s'ha transmès de generació en generació a les petites formatgeries a les quals s'elabora. Es conserva així un savoir faire ancestral des de l'any 1115.

 

3. La minuciositat

Tot el seu procés d'elaboració, des del munyiment de les vaques fins al moment de la venda en botiga, està estrictament controlat amb la finalitat que el resultat final sigui òptim. Així, només les peces que compleixen exigents requisits qualitatius poden posar-se a la venda.

 

4. El sabor

Ferm i pronunciada aroma. Aquest formatge es caracteritza pels seus matisos afruitats sostinguts per una nota més o menys salada i que poden variar segons la zona concreta d'elaboració. A més, les característiques organolèptiques d'aquest formatge el converteixen en una varietat Premium molt apreciada en l'alta gastronomia per la seva versatilitat per a plats calents i freds i per a saborosos aperitius.

 

5. La naturalitat

Elaborat amb ingredients cent per cent naturals, aquest formatge es produeix únicament amb llet crua, sal i quall i està lliure de conservants, potenciadors de sabor, colorants i OGM. A més, l'ús d'antibiòtics en el bestiar està prohibit i és apte per a tots els paladars ja que no conté gluten ni lactosa.

 

6. Els forats que no té

Curiosament, Le Gruyère AOP és mundialment conegut pels seus forats, encara que la realitat és que manca d'ells. De fet, pot presentar petits orificis, però aquests són dispersos i no més grans que un pèsol. Al contrari que un altre formatge suís, l’Emmentaler AOP, que sí que es caracteritza per forats de gran grandària.

 

7. Les seves varietats

Les tipologies de Le Gruyère AOP més conegudes a Espanya són Le Gruyère AOP Clàssic, que madura de 6 a 9 mesos i Le Gruyère AOP Reserva, la curació de la qual s'allarga almenys 10 mesos i presenta un caràcter més ferm i intensament aromàtic. Aquesta varietat és un clar exemple de la gran tradició suïssa en l’affinage  (la curació de el formatge), encara realitzada segons mètodes ancestrals.

 

8. El reconeixement

Le Gruyère AOP es va alçar com a guanyador indiscutible l'any 2020 al World Championship Cheese Contest, un dels concursos formatgers més prestigiosos a nivell mundial. Presentat per Michael i Monika Spycher, de la formatgeria Fritzenhausy, va aconseguir 98.81 punts i es va proclamar guanyador d'entre 3.667 varietats.

 

Per tot això, l'autèntic Le Gruyère AOP suís s'ha convertit en una referència dins el món gastronòmic i, per totes les seves característiques, ha demostrat ser un formatge únic al món.

Article secció + tema
enrere

Galetes d'aquesta pàgina: El nostre lloc web fa servir galetes perquè els nostres socis puguin reconèixer i comprendre com fer ús del nostre lloc web. En visitar el nostre lloc web, reconeixeu que esteu d'acord amb com fem servir les galetes. Més informació.