Pàgina web disponible només de manera limitada
Si us plau, activi les cookies per utilitzar la pàgina web en tota la seva extensió

Raons per viatjar al poble suís d'Appenzell: la seva bellesa natural i arquitectònica i el meravellós formatge Appenzeller®

El formatge Appenzeller® s'elabora a mà des de fa més de 700 anys i només coneixen la seva recepta dues persones!

Una arquitectura típica i exclusiva dels pobles alpins amb cases pintades amb frescos exteriors i decoració amb persianes pintades

 

 

Es diu que és el formatge més misteriós de Suïssa (i un dels del món). Té 25 herbes i és un dels preferits dels cheese lovers. De generació a generació s'ha convertit en un dels més especials. I no n'hi ha per menys. D'un poble que sembla tret d'un conte de fades -dues hores amb tren de Zuric- entre valls alpines i grans muntanyes, neix la llegenda de l'Appenzeller®. És un formatge la recepta del qual fa set segles que és rigorosament secreta: només dues persones al món coneixen la proporció exacta de la salmorra amb què es frega l'escorça de l'Appenzeller® i mai viatgen juntes. La seva elaboració es custodia sota mil cadenats. Els seus orígens es remunten a un document del 1282 i es caracteritza per l'ús d'una salmorra de més d'una vintena d'herbes, arrels, escorces i fulles que es custodia com a herència eterna. Aquesta recepta ancestral continua inalterada. Reflecteix l'aurèola enigmàtica de l'Appenzeller® així com la seva identitat forta i complexa que no deixa a ningú indiferent.

 

 

 

Appenzell és poble de poc més de 7.000 habitants, al cantó més tradicional de Suïssa, Appenzell Rodes Interiors, amb un nombre de vaques que triplica el de la població i on la fabricació d'aquest mite forma part de la tradició. És un paisatge suau i muntanyós, entre el llac Constança i el massís de Säntis, on pasturen les vaques que s'alimenten d'herbes naturals, i mai a la dieta se’ls hi afegeix additius, hormones o antibiòtics. Segons la seva alimentació, que varia segons l'època de l'any, el formatge adquireix una tonalitat groguenca clara a l'estiu i un blanc ivorià a l'hivern.

 

 

 

El nucli urbà d'Appenzell, considerat com un dels pobles més bonics de Suïssa, convida a passejar i comprar als seus pintorescs carrers, plens de botigues, galeries, jardins, les típiques tavernes (“Tafeen”), botigues especialitzades i restaurants.

 

La seva arquitectura, típicament de pobles alpins, encara conserva la seva estructura original, amb les cases pintades amb frescos exteriors i decoració amb persianes pintades per Adalbert Fässler. Parades obligatòries són el castell d'Appenzell, l'església Heiligkreuzkapelle o el museu Appenzell, situat al mateix ajuntament i que ofereix al visitant una mostra representativa de la història i la cultura del lloc. Tampoc et pots perdre Landsgemeindeplatz, la plaça on es reuneixen tots els ciutadans del cantó l'últim diumenge del mes d'abril per a la Landsgemeinde (assemblea general) i on voten per triar els seus representants al parlament cantonal.

 

 

 

A la regió d'Appenzell, els antics costums continuen estant a l'ordre del dia, com la festa de l'Alpfahrt, el viatge alpí, que se celebra a l'abril i al setembre, i que continua sent un moment important per als ramaders d'avui. Una festa totalment relacionada amb el formatge estrella de la zona: l’Appenzeller®.

 

 

 

El seu caràcter aromàtic únic és degut a les cures que rep durant almenys tres mesos amb la salmorra d'herbes, la composició de les quals, una barreja de més de 25 herbes, arrels, fulles, flors grans i escorces, és un secret estrictament guardat.

 

 

El paisatge suau i muntanyós amb la seva rica i saludable herba, que alimenta les vaques que pasturen en llibertat, és la base ideal per a la llet crua natural utilitzada en la seva elaboració. La zona de producció estrictament limitada garanteix la singularitat d'aquesta especialitat de formatge aromàtic, ja que l'Appenzeller® només es pot produir segons la recepta tradicional als cantons d'Appenzell Rodes Interiors i Rodes Exteriors i en parts dels cantons de Saint Gall i Turgòvia.

 

 

 

Una parada obligada en aquest viatge és, sens dubte, la formatgeria de demostració Appenzeller Schaukäserei, on es veu en directe el procés de fabricació d'aquesta varietat i on descobrireu (gairebé) tots els secrets d'aquest formatge. La visita promet una vivència molt especial en què es barregen sentits, tradició i placidesa. Aquí es conjuguen els usos tradicionals i la producció formatgera més actual en una aconseguida barreja d'antiguitat i modernitat. Podràs crear les teves pròpies barreges d'aromàtiques i emportar-te-les a casa de record.

 

 

 

I per acompanyar l'Appenzeller®, res millor que fer-ho amb una bona cervesa –de fet, Appenzell té la seva marca pròpia– o el licor típic de la zona que, com el formatge té una recepta secreta. També podeu acompanyar-lo amb l'Appenzeller Biberli, un tipus de pa d'espècies premsat abans de coure en un motlle de fusta, una truita de formatge d'Appenzell o les salsitxes típiques per bullir d'Appenzell.

 

 

 

Raons per viatjar al poble suís d'Appenzell: la seva bellesa natural i arquitectònica i el meravellós formatge Appenzeller®

  • El formatge Appenzeller® s'elabora a mà des de fa més de 700 anys i només coneixen la seva recepta dues persones!
  • Una arquitectura típica i exclusiva dels pobles alpins amb cases pintades amb frescos exteriors i decoració amb persianes pintades

 

Es diu que és el formatge més misteriós de Suïssa (i un dels del món). Té 25 herbes i és un dels preferits dels cheese lovers. De generació a generació s'ha convertit en un dels més especials. I no n'hi ha per menys. D'un poble que sembla tret d'un conte de fades -dues hores amb tren de Zuric- entre valls alpines i grans muntanyes, neix la llegenda de l'Appenzeller®. És un formatge la recepta del qual fa set segles que és rigorosament secreta: només dues persones al món coneixen la proporció exacta de la salmorra amb què es frega l'escorça de l'Appenzeller® i mai viatgen juntes. La seva elaboració es custodia sota mil cadenats. Els seus orígens es remunten a un document del 1282 i es caracteritza per l'ús d'una salmorra de més d'una vintena d'herbes, arrels, escorces i fulles que es custodia com a herència eterna. Aquesta recepta ancestral continua inalterada. Reflecteix l'aurèola enigmàtica de l'Appenzeller® així com la seva identitat forta i complexa que no deixa a ningú indiferent.

 

Appenzell és poble de poc més de 7.000 habitants, al cantó més tradicional de Suïssa, Appenzell Rodes Interiors, amb un nombre de vaques que triplica el de la població i on la fabricació d'aquest mite forma part de la tradició. És un paisatge suau i muntanyós, entre el llac Constança i el massís de Säntis, on pasturen les vaques que s'alimenten d'herbes naturals, i mai a la dieta se’ls hi afegeix additius, hormones o antibiòtics. Segons la seva alimentació, que varia segons l'època de l'any, el formatge adquireix una tonalitat groguenca clara a l'estiu i un blanc ivorià a l'hivern.

 

El nucli urbà d'Appenzell, considerat com un dels pobles més bonics de Suïssa, convida a passejar i comprar als seus pintorescs carrers, plens de botigues, galeries, jardins, les típiques tavernes (“Tafeen”), botigues especialitzades i restaurants.

La seva arquitectura, típicament de pobles alpins, encara conserva la seva estructura original, amb les cases pintades amb frescos exteriors i decoració amb persianes pintades per Adalbert Fässler. Parades obligatòries són el castell d'Appenzell, l'església Heiligkreuzkapelle o el museu Appenzell, situat al mateix ajuntament i que ofereix al visitant una mostra representativa de la història i la cultura del lloc. Tampoc et pots perdre Landsgemeindeplatz, la plaça on es reuneixen tots els ciutadans del cantó l'últim diumenge del mes d'abril per a la Landsgemeinde (assemblea general) i on voten per triar els seus representants al parlament cantonal.

 

A la regió d'Appenzell, els antics costums continuen estant a l'ordre del dia, com la festa de l'Alpfahrt, el viatge alpí, que se celebra a l'abril i al setembre, i que continua sent un moment important per als ramaders d'avui. Una festa totalment relacionada amb el formatge estrella de la zona: l’Appenzeller®.

 

El seu caràcter aromàtic únic és degut a les cures que rep durant almenys tres mesos amb la salmorra d'herbes, la composició de les quals, una barreja de més de 25 herbes, arrels, fulles, flors grans i escorces, és un secret estrictament guardat.


El paisatge suau i muntanyós amb la seva rica i saludable herba, que alimenta les vaques que pasturen en llibertat, és la base ideal per a la llet crua natural utilitzada en la seva elaboració. La zona de producció estrictament limitada garanteix la singularitat d'aquesta especialitat de formatge aromàtic, ja que l'Appenzeller® només es pot produir segons la recepta tradicional als cantons d'Appenzell Rodes Interiors i Rodes Exteriors i en parts dels cantons de Saint Gall i Turgòvia.

 

Una parada obligada en aquest viatge és, sens dubte, la formatgeria de demostració Appenzeller Schaukäserei, on es veu en directe el procés de fabricació d'aquesta varietat i on descobrireu (gairebé) tots els secrets d'aquest formatge. La visita promet una vivència molt especial en què es barregen sentits, tradició i placidesa. Aquí es conjuguen els usos tradicionals i la producció formatgera més actual en una aconseguida barreja d'antiguitat i modernitat. Podràs crear les teves pròpies barreges d'aromàtiques i emportar-te-les a casa de record.

 

I per acompanyar l'Appenzeller®, res millor que fer-ho amb una bona cervesa –de fet, Appenzell té la seva marca pròpia– o el licor típic de la zona que, com el formatge té una recepta secreta. També podeu acompanyar-lo amb l'Appenzeller Biberli, un tipus de pa d'espècies premsat abans de coure en un motlle de fusta, una truita de formatge d'Appenzell o les salsitxes típiques per bullir d'Appenzell.

 

 

enrere

Galetes d'aquesta pàgina: El nostre lloc web fa servir galetes perquè els nostres socis puguin reconèixer i comprendre com fer ús del nostre lloc web. En visitar el nostre lloc web, reconeixeu que esteu d'acord amb com fem servir les galetes. Més informació.