Pàgina web disponible només de manera limitada
Si us plau, activi les cookies per utilitzar la pàgina web en tota la seva extensió

Prefereixes celebrar-ho amb un murri o un bonàs? Tots t'encantaran: són Formatges de Suïssa

Si ets un autèntic amant del formatge, et reptem a veure quant saps de Gruyère AOP, Emmentaler AOP, Appenzeller® o Tête de Moine AOP, les varietats més conegudes a Espanya.

Prefereixes celebrar-ho amb un murri o un bonàs? Tots t'encantaran: són Formatges de Suïssa

Sempre hi ha una excusa per parlar del formatge i per gaudir-lo, però si ets un cheeselover, quina millor ocasió que festejar el 27 de març, Dia Mundial del Formatge, amb les exquisides varietats que proposa Formatges de Suïssa. La boca i l'olfacte es recreen en delícies com Le Gruyère AOP, Emmentaler AOP, Appenzeller® i Tête de Moine AOP i que convencen per la seva alta qualitat i la seva elaboració tradicional amb llet de vaca crua. Suïssa és referent indiscutible a la cultura formatgera mundial. Però, saps per què els seus formatges són únics?

 

Primer, perquè s'elaboren des de fa centenars d'anys de manera artesanal, seguint pas a pas antigues receptes que s'han anat transmetent de generació en generació i totes les varietats es caracteritzen pel seu altíssim nivell de qualitat. L'alimentació de les seves vaques es basa únicament en pastures naturals i fenc.

 

El bestiar pastura lliurement i s'alimenta d'herbes i flors de les valls i muntanyes suïsses, no s'utilitzen additius, conservants o colorants en l'elaboració dels formatges. Això els converteix en un producte totalment natural. Són aptes per a intolerants a la lactosa i al gluten i destaquen pel seu alt contingut en proteïnes d'elevat valor biològic i digestibilitat.

 

Aliats de la dieta mediterrània

Segons Fundació Alícia, centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina i a la millora dels hàbits alimentaris, els Formatges de Suïssa, com tots els formatges, juguen un paper molt important dins de la dieta mediterrània i aporten importants beneficis pel seu alt contingut en proteïnes d'elevat valor biològic. Recomanen el consum regular de lactis entre dues i tres vegades al dia.

 

Sabies que...?

Una ració de formatge suís proporciona un quart de les necessitats diàries de calci en la població adulta. Els Formatges de Suïssa són font de fòsfor potassi i zinc, de vitamines del grup A, B, C i E i tenen una proporció relativament alta d'Omega-3.

 

I tu, amb quin d'ells t'identifiques?

Le Gruyère AOP, el distingit. Exquisit i elegant, Le Gruyère AOP destaca per la seva pronunciada aroma i sabor fort amb matisos afruitats sostinguts per una nota més o menys salada i que pot variar segons la zona d'elaboració. Deixa un retrogust que roman al paladar durant uns llargs instants i transporta al consumidor als prats d'herba fresca i a les mans de mestres formatgers compromesos amb una recepta que ja s'elaborava al 1115. Contràriament al que la gent creu, no té forats.

 

Emmentaler AOP, el bonàs. La seva gran grandària, la seva qualitat excepcional i el seu reconeixement internacional l'han convertit, des de sempre, en el rei del formatge suís. La seva versatilitat per trobar la millor manera d'encaixar en qualsevol ocasió i moment del dia, el converteixen en l'aliat perfecte per a tota la família. Inconfusible pels seus forats –aquest si té-, la seva gran grandària i el seu pes mitjà de 90 Kg. Es caracteritza per un sabor suau i exclusiva aroma a nou fruit de la dieta floral de les vaques de la regió.

 

Appenzeller®, el murri. El formatge més misteriós de Suïssa amaga un preuat secret que poques formatgeries comparteixen. La seva elaboració, que troba els seus inicis fa més de 700 anys, es caracteritza per l'ús d'una salmorra d'herbes, amb la qual cada peça es frega de dues a tres vegades per setmana. Només un parell de persones poden preparar-la segons receptes ancestrals. El seu caràcter picant i aquesta aura de misteri li atorguen una personalitat forta i pròpia.

 

Tête de Moine AOP, l'anecdòtic. Un formatge curiós per la seva manera de consumir-lo: cal raspar-lo -no tallar-lo- amb una girolle, que dona com a resultat final unes delicades i elegants flors de formatge, ideals per a donar un toc original i altament estètic a qualsevol creació culinària. Amb més de nou segles d'història, deu el seu fort i particular sabor a la rica herba farratgera que mengen les vaques.

 

Altres varietats de Formatges de Suïssa que poden comprar-se a Espanya són L’Etivaz AOP, Sbrinz AOP i Vacherin Fribourgeois AOP. Tots són cent per cent naturals, artesans i tradicionals.

Article secció + tema
enrere

Galetes d'aquesta pàgina: El nostre lloc web fa servir galetes perquè els nostres socis puguin reconèixer i comprendre com fer ús del nostre lloc web. En visitar el nostre lloc web, reconeixeu que esteu d'acord amb com fem servir les galetes. Més informació.