Pàgina web disponible només de manera limitada
Si us plau, activi les cookies per utilitzar la pàgina web en tota la seva extensió

10 consells pràctics per a gaudir d'un autèntic formatge suís

10 consells pràctics per a gaudir d'un autèntic formatge suís

Barcelona, juliol 2021- Són formatges elaborats de manera artesanal segons receptes centenàries i a base de llet crua de vaques alimentades amb herbes de les muntanyes i valls suïsses. A més, no contenen additius, conservants ni colorants i tampoc glútens ni lactosa. Tot això fa que formatges com Emmentaler AOP, Tête de Moine AOP i Appenzeller® siguin únics i es converteixin en una delícia per a qualsevol paladar. Però per a gaudir d'ells en tota la seva esplendor, Fundació Alícia ens dóna alguns consells pràctics, que van des de la compra fins a la seva conservació o consum.

1. A l'hora de decidir-te per la compra d'un formatge suís, has de saber que cadascun d'ells conté informació rellevant en la seva etiqueta, entre la qual destaca:

  • El tipus de formatge que pot ser extra dur i dur, com Emmentaler AOP; o semidur, com Tête de Moine AOP i Appenzeller®.
  • Tots ells estan elaborats amb llet crua de vaca amb quall animal i són aptes per a al·lèrgics i intolerants, ja que no contenen lactosa ni gluten.
  • La seva regió d'origen -Emmentaler AOP (Berna, Nord-oest, Est i Centre de Suïssa), Tête de Moine AOP (Oest de Suïssa) i Appenzeller® (Est de Suïssa)- i el seu segell, ja que tant Emmentaler AOP com Tête de Moine AOP tenen la distinció Denominació d'Origen Controlada.
  • També es recull la seva curació, les seves característiques aromàtiques i la seva millor època de consum.

2. Per a garantir la seva conservació, evita el contacte entre formatges o de formatges amb altres aliments.

3. Perquè es preservi en un estat òptim, embolica'l amb paper parafinado, paper de forn o un drap de cotó, sec i net, de manera que pugui permetre la respiració i el manteniment de l'escorça.

4. En ambients secs i calents, guarda el formatge en un recipient de plàstic tancat (no hermètic) en la nevera.

5. En llocs frescos (1-15 °C), es pot conservar cobert, fora de la nevera.

6. Consumi-ho preferentment, entre 4 i 5 dies després de la data de compra.

7. Per a poder gaudir d'un formatge suís amb totes les seves característiques organolèptiques, convé que estigui a temperatura ambient, entre 18° i 23 °C, per la qual cosa s'aconsella treure-ho de la nevera una o dues hores abans del seu consum, a excepció del Tête de Moine AOP, que ha de consumir-se acabat de treure del frigorífic. Si estan embolicats amb paper o plàstic, es recomana retirar l'embolcall perquè el formatge pugui respirar.

8. No tots els formatges es tallen igual. Els talls aconsellats per als formatges de Suïssa són:

  • Tête de Moine AOP: No es talla, sinó que es raspa amb la girolle per a extarer la flor del formatge. El raspat augmenta la superfície del formatge que entra en contacte amb l'aire i permet el desenvolupament del gust aromàtic i fundente.
  • Emmentaler AOP i Appenzeller®: Aquests formatges se solen ser vendre en tascons i poden tallar-se en diferents formes, fetas, daus, tires, triangles…

9. Si alguna vegada t'has plantejat si l'escorça d'un formatge pot ser consumida, la resposta és que en el cas de Emmentaler AOP, Appenzeller® i Tête de Moine AOP, sí que pot menjar-se.

10. I si vols sorprendre familiars i amics amb una taula de formatges, has de tenir en compte que ha de comptar amb entre 3 i 5 varietats diferents. Emmentaler AOP, Appenzeller® i Tête de Moine AOP conformen una perfecta taula de formatges, ja que tots estan elaborats amb llet crua de vaca, però tenen característiques úniques, que permeten que percebis cadascun dels seus matisos en el paladar en intercanviar-los. Es recomana afegir embotit, fruites i vegetals, ingredients cruixents, untables i decoració, com a herbes, flors o flor de sal i, per descomptat, pa, imprescindible com a part de l'experiència.

 

enrere

Galetes d'aquesta pàgina: El nostre lloc web fa servir galetes perquè els nostres socis puguin reconèixer i comprendre com fer ús del nostre lloc web. En visitar el nostre lloc web, reconeixeu que esteu d'acord amb com fem servir les galetes. Més informació.