Vacherin Mont-d'Or AOP
Vacherin Mont-d'Or AOP

Vacherin Mont d'Or AOP

El formatge cremós de pasta tova del Jura

El Vacherin Mont-d’Or AOP és una especialitat única de formatge tou del Jura del cantó de Vaud. Es fabrica a mà a Vallée de Joux des de fa més de 100 anys amb molta cura, per madurar-lo a continuació a les caves de refinació tradicionals i obtenir el seu sabor suau i delicat. És aquí on un cinturó fet de fusta d'avet local li aporta els seus tanins típics exquisits. En un principi, Vacherin Mont-d’Or AOP es produïa d'octubre a primavera, perquè abans de l'hivern faltava llet, destinada a la fabricació de les grans rodes de Gruyère. Després, això es va convertir en tradició. Avui, l'època de producció va de finals de setembre fins a l'abril.

Llet de vaca tractada tèrmicament

El Vacherin Mont-d’Or AOP es fabrica a partir de llet de vaca tractada tèrmicament. El tractament tèrmic (escalfament) és un procés curós gràcies al qual es mantenen les qualitats naturals de la llet crua; tanmateix, es milloren moltíssim les condicions pel que fa a les bactèries.

La seva qualitat espessa i cremosa es posa de relleu sobretot quan es serveix a temperatura ambient amb una cullera. Als gurmets els encanta el Vacherin Mont-d’Or AOP com a formatge de postres, o calent, al forn, acompanyat de patatetes o pa cruixent.

Receptes amb aquest formatge