Tête de Moine AOP
Tête de Moine AOP

Tête de Moine AOP

El plaer formatger del Jura. En «rosetes»

El Tête de Moine AOP, literalment cap de monjo, és un formatge semidur de crosta rentada amb un pes d'uns 800 grams i una pasta molt fina que es fon lleugerament a la boca. No es talla, sinó que se n'extreuen «rosetes» amb un estri anomenat «girolle» o «pirouette». Gratant-lo d'aquesta forma, la superfície del formatge s'eleva quan entra en contacte amb l'aire. D'una banda, això eleva l'estructura de la pasta del formatge i, per una altra, possibilita que el seu sabor aromàtic, que es fon a la boca, es desplegui completament. Ja els monjos del monestir de Bellelay, avui al Jura bernès, grataven el Tête de Moine AOP amb aquest ganivet especial. Segons la tradició, el formatge dels monjos servia ja al segle XII com a moneda de canvi.

El punt àlgid d'una plata de formatges

La llet de muntanya natural confereix al Tête dem Moine AOP el seu sabor inigualable. Es fabrica en poc més de deu formatgeries locals de la seva regió d'origen segons la normativa més estricta del plec de condicions AOCP, i es deixa madurar durant dos mesos i mig com a mínim sobre taules de fusta de pi.

Els amants del formatge valoren el Tête de Moine AOP com una varietat que no pot faltar a qualsevol plata, com aperitiu, postres o snack. La millor forma de gratar les «rosetes» de Tête de Moine és acabat de treure de la nevera.

Receptes amb aquest formatge