Bünder Bergkäse
Bünder Bergkäse

Bündner Bergkäse

Els habitants del cantó dels Grisons no en fem cap secret: el formatge de muntanya dels Grisons es fabrica a partir de pura i saborosa llet de muntanya a formatgeries a més de 1.000 metres d'altitud.

Típic dels Grisons, la resta sí és un secret: quan les àgils vaques sorprenen les cabres dels Alps i els treuen de davant del nas les herbes més exquisides, no és estrany que de la seva llet surti el millor i deliciós formatge de muntanya dels Grisons! Es tracta d'un formatge original, tradicional i natural, fabricat a mà segons una recepta provada a formatgeries selectes a més de 1.000 metres d'altitud; tanmateix, el seu caràcter de primera qualitat es desplega en tota la seva plenitud un cop arriba a la vall i se sotmet a un temps de maduració de fins a 9 mesos.

Petits centres de producció a 30 valls diferents

Aquest formatge conté el millor de les pastures d'altitud dels Grisons, que floreixen només un cop l'any; són petits centres de producció tradicionals de 30 valls diferents els que s'ocupen del tractament. D'aquesta forma, el formatge de muntanya dels Grisons s'erigeix en especialitat destacada de qualsevol plata de formatges. També aporta un sabor refrescant a les amanides. Preparat en calent, confereix a salses i gratinats una nota apetitosa. És igualment un acompanyament magnífic com a farcit o gratinat de verdures, o en plats de carn de qualsevol tipus.

L'organització dels formatges de muntanya dels Grisons ha simplificat l'estructura de les diferents varietats i unificat l'etiquetatge. Així doncs, el formatge de muntanya dels Grisons amb designació extra de color daurat és el més noble i més madur. L'aromàtic es designa amb el color vermell, el suau amb el color groc, el semigràs amb el blau, i el gras d'un quart amb el color verd.