Berner Alp- i Hobelkäse AOP
Berner Alp- i Hobelkäse AOP

Berner Alp- i Hobelkäse AOP

El Berner Alpkäse AOP es fabrica diàriament a l'estiu a partir de llet crua dels Alps. Les vaques s'alimenten principalment del farratge que creix a les pastures estivals. La llet s'emmagatzema en uns calders de coure, que s'escalfen directament o indirecta sobre un foc de llenya. Després de premsar-se, el formatge es guarda durant un dia en un bany de sal saturada. Després, les rodes de formatge s'unten regularment amb sal i una mica d'aigua salada. El Berner Alpkäse AOP es madura com a mínim durant dues setmanes a les formatgeries d'estiu dels Alps. En el moment de la venda, té com a mínim una edat de maduració de 6 mesos. Les rodes de Berner Alpkäse AOP seleccionades per convertir-se en Berner Hobelkäse AOP provenen únicament de lots que han assolit el nivell de qualitat «Surchoix» i que durant el temps de maduració complet s'han mantingut dins de l'àmbit geogràfic. Les rodes seleccionades es retiren de les caves com a molt aviat després de 6 mesos. Es retira la crosta abans de guardar les peces durant 12 mesos més a unes altres caves anomenades «gaden», que gaudeixen de climatització natural, o a sales amb climatització artificial.

Història

Als Alps bernesos, les formatgeries van començar a utilitzar el quall cap a l'any 1500. Ja a la crònica de Stumpf (1548), es feia referència a la qualitat especial dels formatges alpins d'aquesta regió amb els noms de «Sibenthaler» i «Saanerkäss». Durant el segle XVII, la producció de formatge alpí va assolir una gran importància econòmica a la regió de Berner Oberland. Les pràctiques de producció actuals es desvien molt poc de les instruccions establertes el 1872 per a les formatgeries alpines. L'anomenat Hobelkäse prové de la tradició de la conservació per assecat.

Receptes amb aquest formatge